Cautare avansata
VoluntarEuropean.ro
TINAPSE
Portal NONFORMALII.RO
Diseminare.ro
Lume Buna
StiriONG
Blogunteer.ro
Mai sunt -17645 zile pana la urmatorul termen limita
Home Harta site Contact AN Lista evenimentelor

Intrebari frecvente

La proiectele de "Schimburi de tineri" din cadrul Actiunii 1.1 pot participa si organizatii partenere din tarile asociate la program?

Nu. Pot participa numai organizatii partenere din statele membre UE, statele AELS (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) sau din statele candidate (Turcia).

 

Unde se poate desfasura un proiect finantat in cadrul Actiunii 1.1?

Activitatile unui proiect de Schimburi de tineri trebuie se se desfasoare, de regula, in tara gazda a unui grup partener. Un schimb de tineri poate avea, insa, si un caracter itinerant, implicand deplasarea tuturor tinerilor din proiect intr-una sau mai multe tari ale Programului pe durata desfasurarii activitatilor.

 

Cine depune dosarul de candidatura ?

Va fi trimisa o singura candidatura - din partea organizatiei care va gazdui proiectul si care isi va asuma rolul de coordonator - pentru intregul proiect. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de Schimburi (bi, tri sau multilaterale) incepand cu anul 2010. Daca schimbul multilateral este itinerant, oricare dintre grupurile partenere (grup de coordonare) poate depune cerere de finantare la Agentia Nationala din tara sa in numele partenerilor sai.  

 

Ce  sume fixe si rate forfetare se aplica pentru calcularea grantului?

Pentru proiectele care se desfasoara in una din tarile participante la program, se aplica sumele fixe si ratele forfetare aprobate pentru Agentia Nationala la care a fost depus dosarul de candidatura. Activitatile trebuie sa se desfasoare in tara promotorului care gazduieste. Mai exact, pentru candidaturile depuse in Romania, se aplica sumele aprobate pentru Romania de catre Comisia Europeana. Tabelul cu aceste sume este disponibil pe site. Pentru Schimburile itinerante se vor folosi sumele tarii care gazduieste o perioada mai mare.

 

Acordurile preliminare de parteneriat semnate si stampilate trebuie depuse in original la termenul limita de depunere a candidaturilor ?

Nu, pot fi depuse si in copie. Acestea trebuie depuse, insa, in original pana la data stabilita de Agentia Nationala. In cazul in care acest lucru nu este respectat, proiectul nu va fi contractat.

 

Criteriile de eligibilitate si selectie sunt criterii eliminatorii?

Da. Pentru ca o candidatura sa intre in procesul de acordare a finantarii, aceasta trebuie sa indeplineasca toate criterii de eligibilitate si selectie. Neindeplinirea unui singur criteriu de eligibilitate duce la respingerea candidaturii. Fisa de eligibilitate o gasiti aici (hyperlink).

 

Este obligatorie co-finantarea?

Da. Finantarea comunitara nu poate acoperi costurile totale ale proiectului. Candidatii trebuie sa precizeze sumele cu titlu de co-finantare. Co-finantarea poate fi in natura (dar nu exclusiv) sau in bani, de la organizatiile partenere, din resurse proprii sau de la terte parti.

 

Cati lideri de grup pot fi acceptati intr-un Schimb de tineri?

Depinde de dimensiunea grupului. In general pot fi maxim 2 lideri de tineri pentru fiecare grup national. Se poate face exceptie in cazul participantilor cu nevoi speciale. Se aproba maxim un lider la 4 participanti.

 

Daca grupurile sunt mixte este obligatoriu sa existe doi lideri de sex diferit?

Nu este obligatoriu, insa acest lucru este recomandat ca masura de siguranta si protectie.

 

Poate un proiect sa inceapa inainte de perioada prevazuta pentru fiecare termen limita  de depunere a candidaturilor?

Nu. Chiar si in cazul vizitei de planificare in avans, aceasta trebuie sa fie in perioada de eligibilitate a rundei de selectie la care proiectul a fost depus, si nu inainte.

 

Poate un proiect sa inceapa dupa perioada prevazuta pentru fiecare termen limita de depunere a candidaturilor? 

Nu.

 

Ce sunt costurile  exceptionale ?

Aceste costuri sunt impuse de natura speciala a activitatilor si sunt legate de tinerii cu oportunitati reduse si/sau cu nevoi speciale. Pot acoperi de exemplu: costurile de asistenta si ingrijire medicala, sprijin suplimentar cu privire la invatarea limbilor straine, pregatire suplimentara, premise si echipament special, persoane insotitoare, personal suplimentar in cazul unor dezavantaje economice, traduceri/interpretare. De asemenea, costurile de vaccinare si cele legate de obtinerea vizelor sunt privite ca exceptionale.

 

Ce costuri nu sunt acoperite?

Nu pot fi acoperite imprumuturi sau dobanzi bancare.

 

Este obligatorie asigurarea participantilor intr-un proiect de Schimburi de tineri?

Da. Toti participantii, tineri si lideri, trebuie sa fie asigurati. Aceasta este responsabilitatea explicita a fiecarui partener implicat in proiect. Aceasta trebuie sa acopere situatii de boala, accident, deces, dizabilitate permanenta si repatriere in cazul unor boli grave sau accidente. Asigurarea trebuie, de asemenea, sa acopere raspunderea civila in cazul pierderilor documentelor de calatorie si de indentitate. Beneficiarii pot alege orice companie, atata timp cat calitatea serviciilor acesteia este satisfacatoare.

 

Din ce capitol bugetar pot fi acoperite costurile pentru asigurare?

Grupurile partenere pot folosi sumele fixe acordate pentru "pregatirea participantilor" si/sau "costuri de activitate" pentru  a acoperi costurile legate de asigurare.

 

Programul zilnic de activitati (sau programul vizitei de planificare in avans) trebuie anexat formularului de candidatura?

Da, acest lucru constituie un criteriu de eligibilitate.

 

Documentele care atesta personalitatea juridica a organizatiei trebuie anexate formularului de candidatura?

Nu.

 

Declaratia de onoare si scrisoarea oficiala trebuie semnate si stampilate?

Da, trebuie semnate si stampilate de catre reprezentantul legal, nu de catre coordonatorul de proiect.

 

Daca se solicita fonduri de peste 25.000 Euro...?

In acest caz trebuie atasate documente aditionale, mentionate in Ghidul Programului: bilantul pe ultimul exercitiu financiar (copie), certificatul de atestare fiscala de la Administratia Financiara (in original)  si balanta de verificare elaborata cu o luna inainte de termenul limita (copie). Aceste documente sunt necesare in vederea stabilirii capacitatii financiare. Metodologia de calcul a capacitatii financiare o gasiti aici

 

Ce trebuie sa fac ca sa ma asigur ca depun un proiect eligibil?

Cel mai important este sa citesti cu atentie documentele aferente depunerii dosarului de candidatura (Ghidul Programului, Apelul National, formularul de candidatura, regulile de finantare, fisele de evaluare). Inainte de a depune dosarul de candidatura, verifica fisele standard pentru evaluarea criteriilor de eligibilitate si pentru evaluarea calitativa! Daca ai intrebari sau lucruri neclare, contacteaza-l pe responsabilul de actiune! Ai grija ca tema de proiect sa raspunda prioritatilor programului! Obiectivele propuse prin proiect trebuie sa se plieze pe obiectivele acestei actiuni.

 

Pot aduce modificari proiectului, dupa ce am semnat contractul cu Agentia Nationala?

Da, se pot aduce unele modificari proiectului, dar depinde de ce tip de modificari este vorba. Inainte de a face orice schimbare in proiect, trebuie sa anunti Agentia Nationala, indiferent de tipul modificarii: numar de participanti, datele de implementare a proiectului, locul de desfasurare a activitatilor, etc. Pentru orice modificare, trebuie sa tii cont de recomandarile primite de la responsabilul de actiune sau de la responsabilii financiari. Tema proiectului nu poate fi modificata.

 

Activitati de diseminare - elemente de identitate vizuala?

Aceste doua lucruri nu trebuie confundate. Elementele de identitate vizuala sunt siglele programului, pe care trebuie sa le folosesti in mod corect in cadrul proiectului, pe materialele pe care le realizezi.

Activitatile de diseminare sunt acele evenimente pe care le organizezi cu scopul de a raspandi informatii despre proiect, despre activitatile si rezultatele acestuia. Nu este suficient sa derulezi un proiect, indiferent cat de buna este ideea lui, doar cu tinerii care participa direct si cu responsabilii de tineret care participa direct la activitati. Efectul trebuie sa ajunga in cadrul comunitatii. Trebuie sa diseminezi informatia pentru a creste vizibilitatea si pentru a crea o imagine pozitiva a proiectului si a organizatiei care implementeaza proiectul. Asigura-te ca proiectul are un impact major pe termen lung la nivel local, national sau european.

Detalii despre modul de utilizare a elementelor de identitate vizuala aici. 

Trebuie pastrate dovezi ale comunicarii cu partenerii?

Da, trebuie pastrate e-mail-urile sau faxurile schimbate cu partenerii.

 

Cum trebuie facut raportul final?

Raportul final nu este copia cererii de finantare! Nu da "Copy - Paste" din formularul de candidatura. In raportul final trebuie sa detaliezi ce s-a intamplat in proiect. De asemenea, la raportul final trebuie sa anexezi materialele promotionale realizate in cadrul proiectului - materiale care trebuie sa respecte elementele de identitate vizuala ale programului. Trebuie de asemenea anexate documentele financiare. Indrumarul financiar pentru Actiunea 1.1 Schimburi de tineri - aici. Nu uita sa trimiti raportul final la timp!

 

Trebuie sa pastrez tichetele de imbarcare ale participantilor?

Da, acestea sunt dovada calatoriei internationale.

 

In ce etapa a proiectului trebuie implicati partenerii?

Partenerii din cadrul unui proiect trebuie implicati in toate etapele de implementare a proiectului. Trebuie sa mentii cu ei o relatie constanta (prin e-mail, telefon, grup de discutii...) atat inainte de depunerea candidaturii, cat si dupa aprobarea proiectului. In felul acesta te asiguri de participarea lor activa, de motivarea lor si, mai mult decat atat, te asiguri ca proiectul va avea un impact asupra tuturor participantilor. Planificati perioada de desfasurarea a activitatii astfel incat sa puteti pregati schimbul fara graba. Dedicati cel puþin  1 ½ jumatate - 2 luni, etapei de pregatire a dosarului si o perioada similara pentru proiect.

Tinerii participanti trebuie implicati in toate fazele unui proiect - idee, planificare, implementare, evaluare, follow-up.

 

Daca este nevoie de vize pentru unii participanti...?

Asigurati-va ca sunteti la curent cu legislatia in vigoare privind obtinerea vizei pentru cetatenii extra-comunitari. Incepeti procedurile de obtinere a vizei pentru cetatenii extra-comunitari cu suficient timp inainte de inceperea activitatii de schimb.

 

Pot lua legatura cu responsabilul de actiune in timpul proiectului?

Da! Apelati la serviciile de consultanta si suport inainte, in timpul si dupa derularea proiectului. Participati la reuniunea de management de proiect organizata de Agentia Nationala si tineti cont de recomandarile responsabililor de actiune si responsabililor financiari!

NONFORMALII.RO
ANPCDEFP
Programul de invatare pe tot parcursul vietii
Eurodesk
Europass
Portalul Student Erasmus

ANPCDEFP se muta in casa noua!
Leader 2B & Mentor 2B
click pentru toate stirile
Comunicat final proiect "The key to success"
Tineri Voluntari pentru natura...la final!
In perioada 21 - 29 Octombrie 2013, Asociatia Together Romania alaturi de partenerii sai din Italia,...
click pentru toate stirile
propune o stire

nonformalii.wordpress.com
euparticip.wordpress.com
includere.wordpress.com
De unde doriti sa aflati informatii despre proiecte (sau activitati din proiecte) Tineret in Actiune?