Cautare avansata
VoluntarEuropean.ro
TINAPSE
Portal NONFORMALII.RO
Diseminare.ro
Lume Buna
StiriONG
Blogunteer.ro
Mai sunt -17700 zile pana la urmatorul termen limita
Home Harta site Contact AN Lista evenimentelor

Detaliu proiect Common traditions

inapoi
Data de start 1 Ianuarie 2010
Detalii

Titlul proiectului: COMMON TRADITIONS
Perioada proiectului/perioada activitatilor: 01.01-01.06. 2010 / 02.04-10.04.2010
Locul de desfasurare:
Busteni, Giurgiu – Romania, Russe - Bulgaria
Organizatia: Asocia
ția Culturala pentru Copii si Tineret MILLENIUM ART

 

Prin COMMON TRADITIONS ne-am dorit sa le oferim tinerilor posibilitatea de a lua contact cu propriile tradiții, de a descoperi frumusețea și bogația folclorica, de a afla mai multe despre diferențele și similaritațile tradițiilor și obiceiurilor populare din Romania și Bulgaria; am vrut sa introducem tinerii intr-o lume frumoasa  a cantecului, dansului, poeziei, povestilor, glumelor, proverbelor, zicatorilor si strigaturilor, a unor evenimente traditionale specifice fiecarei tari, ajutandu-i sa descopere folclorul si rolul important pe care acesta il are in viata oamenilor.

            „Ne desparte doar Dunarea, am putea spune ca suntem apropiați…uneori in liniștea serii ne auzim vocile cum rasuna purtate de vant… și totuși… știm atat de puține unii despre ceilalți… avem multe in comun, dar in același timp, suntem diferiți.

            Bunicii noștri ne-au povestit ca sarbatorile romanești se aseamana cu cele bulgarești, ca uneori, in dansurile noastre, gasim aceeași combinație de pași…am devenit curioși și ne-am spus ca – Noi, cei 24 de tineri din Giurgiu-Romania și Russe-Bulgaria - trebuie sa ne cunoaștem mai bine, sa ințelegem cine suntem Noi și cine sunt vecinii noștri cu care imparțim spațiul comunitar, sa stabilim un dialog intercultural și sa transmitem mai departe ceea ce descoperim - semenilor noștri.”

             Principalele obiective ale proiectului au fost descoperirea traditiilor, obiceiurilor populare si a folclorului national, stabilirea unui dialog cultural intre tinerii din cele doua tari, constientizarea  cetateniei nationale si a rolului de cetatean european,  responsabil de construirea Europei, de directa implicare in viitorul acesteia.

 

 

Tinerii din ziua de azi sunt preocupati de tehnologia moderna, nefiind in contact cu ceea ce le defineste originea, traditia si folclorul fiecarei natiuni . Am identificat o serie de intrebari la care, de cele mai multe ori, tanara generație ridica din umeri, neștiind cum sa abordeze aceasta tema:

 - Ce ne definește originea ?

 - Cate știm despre tradițiile și folclorul romanesc ?

 - In ce consta identitatea naționala ? Dar cea Europeana ?

 - Ce asemanari și deosebiri putem identifica intre tradițiile celor doua popoare- roman și bulgar ?

 - Cum transmitem generațiilor viitoare moștenirea culturala ?

 - In ce fel putem valorifica tradițiile și obiceiurile populare ?

 - Cum stabilim dialogul intre generații ?Dar intre doua națiuni diferite ale spațiului comunitar ?

COMMMON TRADITIONS a reprezentat o cale prin care tinerii au reflectat la  identitatea naționala și la cea Europeana, au stabilit un dialog cultural intre generații și națiuni, menit sa duca la conservarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor populare.

 

 

Activitațile proiectului au fost variate: ateliere de lucru, jocuri de relationare si intercunoastere, gimnastica, jocuri de miscare si intreceri, sesiuni de reflectii si autoevaluare, vizite la obiective cultural-istorice si asezari rustice din ambele tari.

Proiectul a debutat in Bulgaria, cu jocuri de cunoaștere si relationare si prezentarea organizatiilor, precum si ateliere de lucru cu tema « Identitate nationala in context european ». Una dintre echipe s-a numit « The Sunshine Kids » si a avut in componenta si un cetatean din Noua Zeelanda (cazat in acelasi hostel, care s-a aratat interesat de activitatile tinerilor si care si-a exprimat dorinta de a participa). Fiind Sarbatoarea de Paste, tinerii au incondeiat oua si au prezentat materiale in powerpoint si video despre sarbatoarea Pascala in cele doua tari.

          Activitatile au continuat in Romania, unde s-au desfasurat atelierele de lucru cu scopul de a descoperi traditiile si cultura celor doua tari.

Au avut loc ateliere cu tema « Traditiile si obiceiurile populare din Bulgaria si Romania » - prezentarea de costume traditionale si dansuri specifice folclorului bulgaresc si romanesc, tinerii invatand pasii de dans ai tarii partenere, minispectacole in care au fost interpretate colinde romanesti si bulgaresti, seri culturale specifice ambelor țari.

Pentru a stimula creativitatea tinerilor participanti, a fost organizat un atelier de pictura pe linguri de lemn, ce s-a realizat in pereche- tanar roman si tanar bulgar- folosind motive traditionale romanesti si bulgaresti, inspirandu-se din cusaturile de pe costumele populare ale celor doua tari.

            In „biblioteca” proiectului s-au regasit carțile – „Proverbe si zicatori romanesti” si „Proverbe si zicatori bulgaresti”, “Tradiții religioase romanești” și “Tradiții religioase bulgarești”. Tinerii au „citit” carțile, au interactionat, dialogand deschis despre sensul acestora, ajungand sa evidentieze opere si scriitori importanti din cele doua tari, descoperind astfel caracteristicile sarbatorilor religioase ale fiecarei țari.

Atelierul dedicat traditiilor de nunta a fost realizat intr-un mod inedit, printr-o nunta comuna – mireasa fiind interpretata de o tanara romanca, iar ginerele de un tanar bulgar, ceilalti tineri, romani si bulgari, avand diferite roluri – impletind ritualurile de casatorie ale celor doua culturi, descoperind multe asemanari- pregatirea mirilor, gatirea miresei, furatul si  cumpararea miresei, dansul mirilor si putine deosebiri – impodobirea brazilor apare doar la romani. Pentru tineri acest atelier de lucru a fost o adevarata provocare, evidentiind abilitatile creative, artistice si  organizatorice ale acestora, fiind implicati activ, de la stabilirea rolurilor - pana la prezentarea nuntii.

Tinerii au evoluat in Minirecitalul Common Traditions, pe scena Casei de Cultura din Busteni, avand in program prezentarea organizatiilor – proiectie filme, distribuire de pliante si brosuri; cantece si dansuri traditionale din Bulgaria si Romania –interpretate de catre tineri; prezentare program Tineret in Actiune – proiectie videoclip, distribuire de info- floricele.

La sfarsitul activitatilor, tinerii au colectat materialele necesare realizarii produsului final – documentarul « Common Traditions » (powerpoint), au primit Certificate Youthpass si chestionare de evaluare - in care au raspuns ca au invatat lucruri noi despre cultura celor doua tari, si-au imbunatatit cunostintele de engleza si au invatat din vocabularul tarii partenere; vor impartasi din experienta lor familiei, prietenilor si colegilor si vor folosi cunostintele dobandite in munca lor, in alte proiecte si activitati de tineret.

 

 

 

Beneficiarii indirecti ai schimbului de tineri provin din randul comunitatilor unde proiectul a fost implementat  - respectiv, Giurgiu si Busteni-Romania, precum si Russe-Bulgaria.

           Impactul la nivelul acestor comunitati s-a realizat prin intermediul massmediei, precum si prin contacul direct dintre participanti si membrii comunitatilor, prin aplicarea chestionarului “Identitate Nationala in context European” – in ambele tari, cca 240 de persoane (10 persoane/ participant), activitatile in aer liber, jocurile de relationare, sesiunile de gimnastica, vizitele la gospodarii rustice, muzee si alte obiective culturale din ambele tari. Minirecitalul Common Traditions care a avut loc pe scena Casei de Cultura din Busteni – cca 100 participanti – localnici si turisti, conferinta de diseminare a rezultatelor – Giurgiu – cca 200 de participanti – reprezentanti ai autoritatior locale, copii si tineri institutionalizati de pe raza municipiului Giurgiu, massmedia, localnici.

          Produsul final – documentarul  Common Traditions realizat de catre tineri a fost  multiplicat si distribuit in randul celor doua comunitati, in institutiile de invatamant, centrele de tineret si cultura, casele de tip familial de pe raza judetului Giurgiu.

          Produsul final  este folosit atat de catre beneficiarii directi ai proiectului, cat si de catre cei indirecti, prin multiplicare, ca instrument de promovare a activitatilor de tineret, a diversitatii culturale si a programului Tineret in Actiune, fiind un model de buna practica in randul tinerei generatii.

          Institutiile partenere vor pastra si pe viitor relatiile de colaborare, acestea dovedindu-se a fi  din ce in ce mai benefice ambelor colective de tineri, propunandu-si sa aplice  pentru  alte proiecte prin intermediul programului Tineret in Actiune – un proiect EVS si un alt schimb de tineri, multilateral.

          Tematica acestui proiect si  realizarile tinerilor participanti constituie un punct de plecare pentru alte proiecte menite sa stimuleze dialogul intercultural, acceptarea si intelegerea diversitatii si promovarea valorilor culturale ale spatiului comunitar.

 

 

Am fost surprins si incantat sa fiu primit in randurile acestor tineri entuziasti. A fost o mare bucurie sa aflu lucruri interesante despre cultura Romaniei si Bulgariei, si sa particip la atelierele de lucru, povestind despre tara mea.

Stuart, Noua Zeelanda

 

Am invațat multe lucruri noi despre tradițiile și obiceiurile bulgarești. Este prima data cand particip intr-un proiect european și abia aștept sa ma intorc acasa sa povestesc cate lucruri noi am invațat .

Cristina, Romania

 

M-am distrat grozav, mi-am facut mulți prieteni și mi-a facut mare placere sa cant colinde romanești și sa dansez Perinița. O fata din Romania m-a invațat sa pictez pe linguri de lemn. ”

Stoian, Bulgaria

 

„Am avut ocazia sa descoperim multe asemanari intre tradițiile și obiceiurile noastre și ale bulgarilor. Ne-am facut mulți prieteni, am lucrat, dar in același timp ne-am și distrat și relaxat.”

Alexandra, Romania

 

Participarea la proiect m-a ajutat sa inteleg ca, deși avem propriile tradiții și obiceiuri, exista multe asemanari cu alte popoare din Europa, și  suntem o mare familie.

Eva, Bulgaria

 

 


Date de contact :
Asociația Culturala pentru Copii și Tineret MILLENIUM ART
Adresa postala – Str. Vlad
Țepeș, Nr.30, Loc.Giurgiu, Jud. Giurgiu

Telefon fix -

Mobil – 0723.301.477

Fax -

Email – millenium_art@yahoo.com

Website – www.milleniumart.ro

Galeria foto: adauga foto

 


Galeria video: adauga videoComentarii:

Adauga comentariu
Numele tau:
Adresa ta de email:

NONFORMALII.RO
ANPCDEFP
Programul de invatare pe tot parcursul vietii
Eurodesk
Europass
Portalul Student Erasmus

ANPCDEFP se muta in casa noua!
Leader 2B & Mentor 2B
click pentru toate stirile
Comunicat final proiect "The key to success"
Tineri Voluntari pentru natura...la final!
In perioada 21 - 29 Octombrie 2013, Asociatia Together Romania alaturi de partenerii sai din Italia,...
click pentru toate stirile
propune o stire

nonformalii.wordpress.com
euparticip.wordpress.com
includere.wordpress.com
De unde doriti sa aflati informatii despre proiecte (sau activitati din proiecte) Tineret in Actiune?